Aslında yapılmış olan bir teknoloji. Öyle ahım şahım bişey yok. Zaten savaş uçaklarının camlarında, vizörlerinde kullanılan bir sistem.
( F-35 Lightning II kokpiti )
Sistem, projektörümsü bir mercegin vizöre bilgileri yansıtmasıyla oluşuyor. Kaskın içinde bunun gibi bişey olacakmış.
Birkaç yıl önce Skully firması Al-1 adıyla bu teknolojiyi tasarlamıştı. O kask neoldu bilinmez...
Livemap isimli Rus firma bu sektörün gelişeceğine uyandı ve bir prototip yaptı. Firma halen isim bulunamamış bu kaska, geliştirme ve üretim için Rusya Bilim Bakanlığı'ndan epey bi miktar yeşillik almış. 280 bin dolar civarı.
Livemap neyapmış bi bakalım...
Kaskın içinde bi mercek var, vizöre şeffaf bir ekran yansıtıyor. Bu ekranda gps, navigasyon, nerdesin, nereye gidiyoruz, nerede hava nasıl falan filan var bunlar olmalı zaten.
Bunun dışında güzel yanları var. Apple'in Siri'si, Windows'un Cortana'sı gibi bir yazılımı olacak imiş ve ses ile cihazı kontrol edecekmişiz. Bu arada alet Android tabanlı. Düşünmek lazım... Pili şarj edilebilir ve söküp takılan, yedekle degiştirilebilen falan bi pilmiş. "Digital Compas" diye bir hadise var. Videoda da görülüyor. Akıllı telefonlardaki pusula mevzusu. Kafayı nereye çevirirsen çevir haritayı gerçek istikamet üzerinde gösteriyor. Hoparlörü ile uyarılarda bulunacakmış.
Aletin içinde interfon, mp3, telefon baglantı falanda varsa tadından yenmez. Bilgisayarı, aklı, zekası dışında bakmak gereken bi kısım daha var. Ben bunu kafama takıyorum. 40km/h'dan sonraki kafa çarpmalarında direk beyin ölümü. E koruma nasıl? Baba adamlar malı DOT'dan, Avrupalıların ECE'sinden, Japonların JIS standartlarından geçirmişler. Hadi korumada iyi gibi görünüyor. Agırlık 1.5kilo. E normal o kadar alet edevat var. Büyüklük olarak normal bi kasktan fazla büyük olmayacakmış. Bunlar süper. Kötü olan, sürücüyü nasıl etkileyeceği. Sonuçta biz motosiklet kullanıcıları geniş bakış açısını kullanıyoruz. Ve 2 saniyeden fazla bir noktaya odaklanırsak ölürüz. Üretici İnsanların alıştıktan sonra bir sıkıntı çekmeden kullanacaklarını belirtmiş. Umarız öyle olur. Biz kullanmayız ama kullanan abilerin başına bişey gelsin istemem. Çünkü ben orda motorla bütünleşiyorum, tek parça oluyorum, navigasyona gerek yok, sonuçta mevzu bilinmeyenlere gitmek (tabi iyi anlamda). Makineyle arama bi teknolojinin, yapay zekanın, bilgisayarın girmesini istemem.
Rusya'da üretilen kask sadece ilk etapta, Amerika'da sadece İngilizce dil desteği ile satışa sunulacakmış. Ülkemize bu teknolojinin tamamen gelmesinin en az 5 senesi var. Fiyat için ön siparişte 1.500 dolardan falan bahsediyorlar. Evet bi kaska çok para. Yanında bi bilgisayar aldığımızı düşünürsek normal... Bu arada 2 adet 3000 mAh batarya var. Ve tahmin edin nerede? Tam kulakların dibinde. Şu sıralar cepte patlayan Iphone'lar meşhur. Umarız korkunç anılar gerçekleşmez. Kulak önemli usta.